Τι είναι το hygge στη Δανία

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Huffington Post διάβασα για το hygge που κάνει τους Δανούς, τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο!

Το άρθρο αναφέρει ένα γεγονός, ότι σε όλη μας τη ζωή επιδιδόμαστε σε ένα διαρκές κυνήγι με έπαθλο την ευτυχία. Είναι ο σκοπός μας, η κύρια ευχή που ανταλλάσσουμε και το κίνητρο πίσω από όλες μας τις επιλογές μας.

Σίγουρα κάποιοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι και τόσο όπως φαίνεται στις έρευνες που έχουν γίνει. Για παράδειγμα η Δανία είναι στην κορυφή των χωρών σε ό,τι αφορά τους δείκτες ευτυχίας του ΟΗΕ το 2012, το 2013 και το 2016 ενώ το 2015 ήρθε τρίτη.

Ίσως η ευτυχία τους να οφείλεται στο υψηλό επίπεδο διαβίωσης, τον οργανωμένο κρατικό μηχανισμό και το σύστημα πρόνοιας. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν πως όλα οφείλονται στο Hygge (προφέρεται hoo-gah). Ως λέξη έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα και στις μέρες μας γίνεται γνωστή ανά τον κόσμο αφού «ανακαλύφθηκε» από συγγραφείς που ασχολούνται με το ευ ζην. Τι είναι όμως αυτό το hygge; Ακριβής μετάφραση της κάπως αστείας αυτής λέξης δεν υπάρχει- αν φαίνεται να συνδέεται με την αγγλική λέξη hug δηλαδή αγκαλιά. Στην πραγματικότητα το hygge είναι μια κατάσταση. Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού και είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά βρίσκονται οι κάτοικοι της Δανίας.

hygge

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *