Πως αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα

πως αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα όπως θα σας πουν όλοι οι οδοντίατροι είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ούλων. Αναπτύσσεται σταδιακά γύρω από τη ρίζα των δοντιών και στο οστό της γνάθου, πλήττοντας τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Στο αρχικό της στάδιο μοιάζει με ουλίτιδα και εμφανίζει ίδια συμπτώματα: αιμμοραγία στο βούρτσισμα. Όταν όμως η φλεγμονή προχωρήσει, τότε τα ούλα υποχωρούν και οι ρίζες των δοντιών αποκαλύπτονται προκαλώντας ευαισθησία στο κρύο και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξη τους. Σε προχωρημένο μάλιστα στάδιο μπορεί να πέσουν!

Όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο η περιοδοντίτιδα, η αντιμετώπιση είναι εύκολη καθώς πραγματοποιείται με σωστή στοματκή υγιεινή, τακτικό βούρτσισμα και καθημερινός μεσοδόντιο καθαρισμό.

Συμπληρωματικά μπορεί να γίνει χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων για την περιοδοντίτιδα, ή και gel χλωρεξιδίνης, μειώνοντας το μικροβιακό φορτίο με φαρμακευτικό τρόπο.

Σε περίπτωση όμως που η νόσος προχωρήσει, ο οδοντίατρος θα πρέπει να με βαθύ καθαρισμό των δοντιών και των ριζών τους από μικροβιακή πλάκα και πέτρα, που έχουν συσσωρευτεί σε δυσπρόσιτα σημεία. Η θεραπεία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί 2-4 ραντεβού για να ολοκληρωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χορήγηση αντιβιοτικών, τοποθέτηση αντιβιοτικών τοπικά στους περιοδοντικούς θυλάκους ή ακόμη και χειρουργική περιοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος.