Περιοδοντίτιδα: Ο ύπουλος εχθρός των δοντιών

περιοδοντίτιδα

Στο ξεκίνημα της προκαλεί ήπια συμπτώματα, στα οποία δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία, καθώς εμφανίζεται σαν μια απλή ουλίτιδα. Όσο όμως προχωρά κάτω από τα ούλα μπορεί να μας βάλει σε άσχημες και επίπονες περιπέτειες!

Γι’ αυτό προσοχή, καθώς η περιοδοντίτιδα αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό των δοντιών. Και αυτό γιατί η εξέλιξη της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και τακτικά φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα μας.

Τι ακριβώς είναι;
Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδη νόσος των ούλων, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί συνεχίζει να αναπτύσσεται στους περιοδοντικούς ιστούς. Δηλαδή γύρω από τη ρίζα των δοντιών και στο οστό της γνάθου, πλήττοντας τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια μας. Όσο η φλεγμονή προχωράει, τα ούλα υποχωρούν και δημιουργούν υφιζήσεις, με τις ρίζες των δοντιών να αποκαλύπτονται προκαλώντας ευαισθησία. Έτσι τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξη τους, αποκτούν κινητικότητα και σε προχωρημένο στάδιο πέφτουν.

Πως αυτή αντιμετωπίζεται;
Στα πρώτα της στάδια η περιοδοντίτιδα αναστέλλεται με τη σωστή στοματκή υγιεινή. Δηλαδή με τακτικό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό. Στην περίπτωση όμως που η νόσος έχει προχωρήσει, ο οδοντίατρος θα παρέμβει με περιοδοντική θεραπεία, η οποία είναι ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών και των ριζών τους από μικροβιακή πλάκα και πέτρα, που έχουν συσσωρευτεί σε δυσπρόσιτα σημεία.  Η θεραπεία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί δύο έως τέσσερα ραντεβού για να ολοκληρωθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και γίνεται χορήγηση αντιβιοτικών. Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις χρειάζεται ακόμη και χειρουργική περιοδοντική θεραπεία με τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος.

Αρμόδιοι για τη διάγνωση της περιοδοντίτιδας είναι οι οδοντίατροι.