Ινομυώματα στη μήτρα

inomiomataΜιας και είμαι σε μια ηλικία που ο κύκλος μου βρίσκεται στη διαδικασία διαιώνησης του είδους, θα αναφέρω μία ασθένεια που ταλαιπωρεί διάφορες γυναίκες και αναφέρθηκε σε αυτή ο συνεργάτης μου Άρης Τσιγκρής.

Πρόκειται για τα ινομυώματα, δηλαδή τους όγκους που αναπτύσσονται στο μυϊκό ιστό της μήτρας, όπου συνήθως παρατηρούνται μετά την ηλικία των 35 ετών. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν είναι βαριές και παρατεταμένης διάρκειας περίοδοι, υπογονιμότητα, συχνουρία, συχνές ουρολοιμώξεις, αποβολές, κοιλιακά άλγη, άλλα και διάφορες άλλες παρενέργιες. Δυστυχώς μπορεί να αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της μεγάλης αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στη μήτρα. Γεγονός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικούς πόνους, ή ακόμα και πίεση στα γειτονικά όργανα. Στην περίπτωση αυτή όπως λέει ο Άρης οι γυναικολόγοι το αντιμετωπίζουν με αναλγητικά.

Τα ινομυώματα όταν έχουν αφαιρεθεί δεν επανεμφανίζονται, άλλα τα πιο μικρά που δεν μπορούν να βγουν κατά την επέμβαση, μπορεί να μεγαλώσουν και να χρειάζονται και πάλι αντιμετώπιση στο μέλλον. Συνήθως δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση αλλά μια απλή υπερηχογραφική παρακολούθηση ανά διαστήματα που καθορίζει ο γυναικολόγος, συνήθως μία φορά το χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *