Οι συνέπειες της απόλαυσης και τα δεινά της δυσπεψίας

Αν παραφάγατε συνήθως αναμένετε και τις συνέπειες! Τα δύσκολα αρχίζουν τέσσερις έως πέντε ώρες μετά, όταν ο οργανισμός αρχίζει να εκδηλώνει την δυσφορία του για το ό,τι του συνέβη. Πρώτα διογκώνεται η κοιλιά, μετά αρχίζει το στομάχι να «διαμαρτύρεται» και εμφανίζεται ένα κάψιμο πίσω από το στέρνο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί η δυσπεψία. Ο μηχανισμός ξεκινά με την διαστολή του στομάχου από την μεγάλη ποσότητα φαγητού και ποτού που πέφτει μέσα του. Το στομάχι «αντιλαμβάνεται» ότι έχει αυξημένο φόρτο εργασίας και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή. Ορισμένες τροφές, όπως το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λίπη, χαλαρώνουν το μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και αρχίζουν οι καούρες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε όλα αυτά; Το πιο δραστικό και λογικό βήμα είναι να μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό. Επιπλέον, εάν γνωρίζετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετε να το καταναλώσετε. Εξάλλου εφόσον έχετε πεπτικά θέματα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι. Επίσης προτιμήστε σαλάτες λαχανικών στο γεύμα σας, καταναλώνοντάς τις κατά προτίμηση πριν από τα άλλα φαγητά. Σημαντικό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Και τέλος μη ξεχνάτε ότι πρέπει να πίνετε άφθονο νερό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *